Waarom raak ik altijd alles kwijt?

Er is niets zo vervelend als het kwijt raken van waardevolle spullen zoals je sleutels, portemonnee of telefoon. En het gebeurd altijd op momenten waarop het niet uitkomt. Je moet je haasten naar je werk, je moet de bus halen of je vrienden zijn op je aan het wachten om te vertrekken naar een feestje.

Voor je het weet ben je minuten, uren of misschien zelfs wel dagen aan het zoeken naar je kwijtgeraakte spullen. En net op het moment dat je de zoektocht hebt opgegeven of je inmiddels al nieuwe sleutels hebt laten aanmaken, vind je ze soms ineens terug. Ook nog eens op een plek waar je al 100 keer hebt gezocht. Frustrerend!

Het gebeurd je vast niet elke dag, maar als het gebeurd kan het enorm vervelend zijn en in sommige gevallen zelfs stress of ruzies veroorzaken. Kosten voor nieuwe sleutels, bijvoorbeeld van je auto kunnen al snel oplopen naar €420,00. Dat wil je liever voorkomen!

Maar hoe komt het nu dat jij altijd je spullen kwijt raakt? Wij hebben het voor je uitgezocht en bieden je zelfs de ultieme oplossing.

Hoe werkt ons brein? 


Uit onderzoek naar het menselijk brein blijkt dat jouw brein bezig is met de toekomst en niet bewust met het hier en nu. Daardoor onthoudt het brein niet altijd waar je jouw sleutels hebt neergelegd. In sommige gevallen geven je hersenen voorkeur aan afleiding, bijvoorbeeld omdat je met iemand aan het praten bent. Dat zorgt ervoor dat we deze informatie niet op kunnen slaan. Daarnaast kan je kortetermijngeheugen slechts 7 dingen tegelijkertijd onthouden die nu van belang kunnen zijn. Komt er waardevollere informatie binnen? Dan vergeet je geheugen één van die 7 andere dingen.

Vaak zijn het aangeleerde patronen. Margriet Sistkoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University, geeft aan dat je herhalende gebeurtenissen minder goed herinnert. “Als je gisteren voor de 720ste keer in je leven pasta hebt gegeten, blijft dat je niet bij. Als je iets heel nieuws hebt geprobeerd wél.”

Uit een Brits onderzoek blijkt dat de gemiddelde persoon tot 9 items per dag kwijt raakt. Het kost ons daarnaast dagelijks 10 minuten om spullen zoals mobiele telefoons, sleutels en portemonnees terug te vinden. Drie kwart van de voorwerpen raken we kwijt én vinden we terug in ons huis, maar ook op het werk en in de auto verliezen we dagelijks wel iets waardevols.

In Nederland geven we gemiddeld 225 tot 450 euro uit aan het vervangen van spullen die we zijn kwijtgeraakt. Meer dan waar dan ook ter wereld. Zo blijft uit onderzoek van Tile, aanbieder van bluetooth-trackers. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ruim 34 procent op maandag regelmatig wat kwijt raakt. 17 procent geeft aan zijn spullen te hebben teruggevonden in de badkamer of op het toilet.

Maar waarom gebeurt het mij altijd?


Voor wie denkt dat alleen sloddervossen en chaoten spullen kwijtraken, heeft het mis. In de meeste gevallen zijn het juist de perfectionisten die spullen vergeten of kwijtraken. Volgens Els Jacobs, sociaal wetenschapper en huishoudcoach, willen perfectionisten alles perfect doen en kunnen zich daardoor in hun opruimsystemen verliezen.

Stress, vermoeidheid en multitasking kunnen onze neiging om dergelijke spullen kwijt te raken vergroten. Voldoende slaap is essentieel, want tijdens je slaap beoordelen je hersenen de informatie die je gedurende de dag hebt opgedaan en wordt dat opgeslagen in je langetermijngeheugen.

De oplossing


Oké, hartstikke leuk al die cijfers, maar wat doe je eraan? Er zijn op het internet tal van tips te lezen over hoe jij kan voorkomen dat je jouw waardevolle spullen steeds weer kwijtraakt. Wij schreven er ook een artikel over met een vijftal tips die je vandaag direct kunt toepassen.

Maar wil je er liever niet al te veel mee bezighouden dan hebben we nog een andere oplossing. Sinds enkele jaren zijn er tal van handige gadgets op de markt, waarmee jij jouw kwijtgeraakte sleutels binnen enkele seconden weer terugvindt, zoals Chipolo of Tile. Je hangt ze eenvoudig aan je sleutels (of andere waardevolle bezittingen) en vind je spullen met je smartphone simpelweg terug.